Rötmånad

Rötmånad

Så här års kommer den period på året som vi kallar rötmånad. När det är varmt och fuktigt är det ännu viktigare att hålla koll på temperaturerna och hygienen. Detta för att hindra bakterier och mögel som trivs extra bra just nu och kan göra oss sjuka av det vi äter. Egentligen är det ju samma råd och tips som gäller hela året, men just under rötmånaden kan det vara extra stor risk för matförgiftning om du inte är noggrann med hur du hanterar din mat.

Hantering av kylvaror och nogrannhet med temperaturer är ju något som alltid ligger oss varmt om hjärtat. I rötmånadstider är det bra att vara extra uppmärksam på bland annat detta:

 • Håll matens temperatur
  Det är viktigt att hålla varm mat varm, samt att hålla kall mat kall. Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt och låt inte maten stå framme.
 • När du handlat
  Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
 • Kontrollera kylskåpet
  Håll koll på temperaturen i ditt kylskåp – lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader.  Ta reda på var i kylskåpet det är kallast, där bör du placera de känsligaste livsmedlen. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
 • Kyl ner mat som ska sparas
  Om du vill spara färdiglagad mat bör den snabbt kylas ner. När maten är nedkyld ska du genast ställa in den i kylen eller frysen.
 • Ta med en kylväska
  Om du ska ut och äta i naturen är det viktigt att du kyler ner maten i en kylväska. Det samma gäller om du har lång väg hem från mataffären – ta med en kylväska med kylklampar.

Livsmedelsverket har samlat bra information och tips inför rötmånaden: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/matforgiftning/rotmanad/

Dock är det ju viktigt att våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan.

Av | 2016-08-08T14:35:46+00:00 8, aug, 2016|2. Coolguard - Kök, Kök, Tips & trix|

Om författaren:

Per Hammargren och är försäljnings & marknadschef på ICU Scandinavia. Han är en av grundarna av ICU Scandinavia och har en bakgrund inom IT.