Grillsäsong

/, Tips & trix/Grillsäsong

Grillsäsong

Nu när vi går mot varmare tider med soliga dagar och varma kvällar så vill man gärna njuta av grillat. Dessvärre så ökar risken för matförgiftning med den varmare årstiden.

Men tänker ni på råden här nedan så minskas risken betydligt!

När du handlar… Se till att plocka dina kylvaror det sista du gör i affären.

På vägen hem… Ta med fördel med en kylväska med kylklampar för att lägga den kylda maten i.

Väl hemma… Få in köttet, kycklingen och fisken i kylskåpet/frysen så fort som möjligt.

Tina köttet… Om köttet har varit fryst är det viktigt att du tinar det ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan bli grillad på utsidan, men fortsätta att vara rå på insidan. Bäst tinar du i kylen, en kyckling eller en större köttbit tar ca 24 timmar att tina i kylskåpet. Har man kommit på sent att man skall grilla kan man tina snabbare genom att försluta det du skall tina och sänka ner det i kallt vatten.

Stek maten, bränn inte… Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt. För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier sitter på ytan av köttet. Var försiktigt så du inte bränner köttet, eftersom vissa gifter kan bildas i bränt kött. Ha tålamod grilla inte över öppen eld, utan vänta tills kolen är grå.

Servering… Använd inte samma tallrikar, gafflar och knivar till den färdiga grillade maten, som du har använt till den råa maten. Se också till att diska skärbrädan och kniven som du har använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som du inte ska hetta upp.

Rester… Om det blir rester så ska de in i kylskåpet så som möjligt. De rester som har varit i rummet mer än två timmar ska du slänga.

 

Av | 2015-05-04T06:15:36+00:00 30, apr, 2015|Kök, Tips & trix|

Om författaren:

Per Hammargren och är försäljnings & marknadschef på ICU Scandinavia. Han är en av grundarna av ICU Scandinavia och har en bakgrund inom IT.