Infrysning

/, Tips & trix/Infrysning

Infrysning

För att vitaminer, smak, konsistens och kvalité bevaras så bra som möjligt måste varorna frysas så snabbt som möjligt. Till detta finns det både nedfrysningsfrysar som är designade för att enbart göra nedfrysningar och så finns det frysar som är utrustad med en snabbinfrysningsfunktion som snabbt sänker temperaturen.

Med dessa funktioner, så förkortas infrysningstiden av råvarorna. Efter avslutad infrysning återgår frysen till den tidigare inställda temperaturen.

Nedkylningsfrys

Med en nedkylningsfrys kan man frysa ner större mängder av portioner t.ex. 25 kg från 90 ºC ned till -18 ºC på mindre än fyra timmar.

När nedfrysningen är gjord övergår nedkylningsfrys till att fungera som en frys.

Att tänka på vid infrysning

  • Om man använder en frys med snabbinfrysningsfunktion aktivera snabbinfrysningsfunktionen minst 24 timmar innan du lägger in färska matvaror i apparaten. Gör du detta när du lägger in varorna är det för sent att använda funktionen.
  • Om man använder en frys med snabbinfrysningsfunktion måste man undvik att lägga matvarorna som skall frysas så att de kommer i direkt kontakt med frysta matvaror.
  • Fördela matvarorna som skall frysas i mindre delar för att göra infrysningen så effektiv och snabb som möjligt. Detta gör även att du bättre kan tillvarata de frysta matvarorna.
  • Lägg in matvarorna som skall frysas in och öppna inte på 24 timmar eller om en nedkylningsfrys används innan nedfrysning indikeras som klar.

Kontrollera din nedfrysningscykel

Använd en termometer för att göra mätningar och noteringar under en nedkylningscykel för att lära känna din frys fungerar och hur en nedfrysning ser ut.

Läs mer om …

  • nedkylning och nedfrysning

Livsmedelsverket har flera bra länkar till branschriktlinjer som bland annat beskriver för nedkylning och nedfrysning http://www.slv.se/grupp1/livsmedelsforetag/Vagledningar-och-branschriktlinjer/Branschriktlinjer1/

De länkar som vi särskilt kan rekommendera är ”Vård, skola och omsorg – säker mat”, ”Servicehandeln – säker mat” och ”Restaurang” 

  • Djupfrysning

Djupfrysningsbyrån har fler artiklar om djupfrysning

http://www.djupfrysningsbyran.se/om_djupfryst/om_djupfryst.html

 

Av | 2015-05-04T06:19:08+00:00 29, jun, 2015|Kök, Tips & trix|

Om författaren:

Carl Strömberg kommer från IT sidan och har lång erfarenhet av webbaserade tjänster. Han har arbetet med digital egenkontroll sen 2005 bl.a. som projektledare, produktägare och utvecklare.