Enligt sägnen avrättades biskopen Valentine den 14 februari omkring år 270 e.Kr. för att han utförde hemliga vigslar för soldater trots att kejsar Claudius II förbjudit äktenskap. Romarrikets gyllene era var på väg mot sitt slut och oroligheter krävde att romarna skyddade sig mot sina angripare. Kejsaren ansåg att gifta män genom känslomässiga band till sina familjer var mindre effektiva soldater. Han utfärdade därför ett påbud som förbjöd soldater att gifta sig och tvingade ensamstående män gå med i hans arméer. Innan avrättningen lyckades Valentine smuggla ut ett kärlekskort till fångvaktarens dotter. Kortet var undertecknat ”Från din Valentin”.

Firandet av ”Sankt Valentins dag” började i England någon gång på 1400-talet. Om man valde någon som sin ”Valentin” betydde det att man skulle förlova sig.

I mitten av sjuttonhundratalet blev det vanligt att vänner och älskare i alla samhällsklasser utbytte små handskrivna kärleksmeddelanden. I slutet av seklet började tryckta kort att ersätta de handskrivna meddelandena till följd av en förbättrad tryckteknik. I Amerika  började man troligen utbyta Valentin-kort i början av 1800-talet. På 1840-talet började Esther A. Howland att sälja de första massproducerade Valentine-korten i Amerika.

Med tiden har högtiden utvecklats till en kommersiell företeelse och handeln i världen rankar Valentines Day på topp-10 bland viktiga kommersiella helger, strax efter Julhandeln, Black Friday, Påsk och Mellandagsrea. Vi uttrycker kärlek till personer vi älskar, en kärlekspartner, nära vänner och hemliga förälskelser. Det kan ske med fina ord, uppvaktning och gåvor … särskilt vanligt förekommande är att ge bort choklad och champagne. T.ex. så uppger Svensk Handel att försäljningen av chokladpraliner ökar med 80 procent den veckan som alla hjärtans dag infaller.

Eftersom jag gärna vill göra kopplingen mellan Temperaturloggning och Alla Hjärtans Dag, så tycker jag att det kan vara på sin plats att fundera över hur man bäst förvarar choklad. Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen bör heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 16°C-18°C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken. Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta. En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas ”fettrosor”. De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan. Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar. Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

Tips: lämplig utrustning från ICU sortimentet för att hålla koll på lagring av din choklad är t.ex. FH010, vår väggmonterade digitala sensor som mäter relativ temperatur och fuktighet, i kombination med en nätverkskopplad BBO, XBB006.

När det kommer till champagnens temperatur vid konsumtion är det 8-10° C som rekommenderas. För att kyla champagnen föreslås 10-20 minuter i frys alternativt 2-4 timmar i kylskåp, att ställa flaskan ute under vintern fungerar också, dock gäller det att hålla koll på temperaturen så att flaskan inte fryser så att du förstör dess ädla innehåll. Det är inte bara en perfekt serveringstemperatur som leder till vinets bästa möjliga kvalitet. En korrekt lagring är av yttersta betydelse för att få vinet att utveckla sin bästa potential, den idealiska temperaturen för att lagra champagne  ligger runt 11°C. Det är viktigt att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer under själva lagringstiden, dvs man lägger med fördel in larmgränser i sitt temperaturloggningssystem som varnar ifall temperaturen avviker för mycket från ideal lagringstemperatur. Vin trivs bäst i mörker, vilket är anledningen till att de flesta viner tappas på mörka flaskor, det finns ju ljuskänsliga sensorer från ICU t.ex. FH009 som kan varna ifall ditt  lagringsutrymme utsätts för ljus under lång tid.

Tips: Vår digitala temperatursensor FT040 som kan kopplas till XBB006 gör jobbet utmärkt, du kan dessutom koppla fler sensorer till denna BBO för att registrera temperaturer på olika delar av ditt lagringsutrymme.

Lagrar du champagnen och chokladen på rätt sätt och serverar det vid lämplig temperatur, så ligger vägen till dina nära och käras hjärta vidöppen.

Vi på ICU Scandinavia önskar er alla en fantastisk Alla Hjärtans Dag !