Avfrostning

/, Tips & trix/Avfrostning

Avfrostning

Frosta av med jämna mellanrum, minst en gång om året. Gör det med fördel på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost.

Desto mindre frost i kylen/frysen, desto bättre. Detta gör att matvaror håller mycket bättre och kylen/frysen drar mindre ström, vilket också är bra för miljön.

Isen bildas av fukt som kommer in varje gång frysdörren öppnas. Tänk också på att inte ställa in varm mat i frysen, då ångan från den varma maten blir till is. Fukten fryser till is och bildar efter ett tag stora isklumpar. När det blir svårt att dra ut lådorna eller problem att stänga dörren är det hög tid att frosta av frysen.

Frosta av – steg for steg

  • Töm frysen på dina frysvaror
  • Stänga av frysen och ställ upp frysdörren.
  • Se till att du har något som samlar upp smältvattnet som droppar ner. Lägg till exempel en handduk på golvet framför.
  • Är det mycket is i frysen är ett bra knep att ställa in en skål med hett vatten. Se till att byta ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss, hacka inte bort den med vassa föremål för då kan frysen bli skadad.
  • När isen har smält så passa på att rengöra frysen.
  • Ta bort smuts från gummilisterna. Diska lådor och löstagbara hyllor.
  • Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen.
  • När frysen har rätt temperatur är det dags att fylla upp frysen igen
Av | 2015-05-04T06:14:23+00:00 18, maj, 2015|Kök, Tips & trix|

Om författaren:

Joachim Couchér har en bakgrund från IT-branschen som projektledare, systemutvecklare och produktägare. Han har arbetet med kommunikationslösningar och system för och loggning av data från slutet av 1990-talet. På ICU Scandinavia har han erfarenhet från 100-tals Boomerang & CoolGuard installationer på allt från IVT kliniker till restauranger.