Mäta temperatur med IR på blanka ytor.

/, Kök, Tips & trix/Mäta temperatur med IR på blanka ytor.

Mäta temperatur med IR på blanka ytor.

Temperaturmätning med IR på blanka ytor, vad mäter jag?

När man mäter temperatur med IR (Infrarött, beröringsfritt) på blanka eller polerade ytor ökar risken att man får mätfel. Det kan vara plastförpackade livsmedel, vacuumförpackat eller kanske kött som wrappas i plastfolie.

TIPS!  Ett enkelt sätt att kompensera för detta, är att maskera den blanka ytan med tejp eller färg för att kunna mäta ordentligt med IR. Viktigt att tänka på är att vänta tills att tejpen eller färgen  hinner få samma temperatur som ytan under.

KOM IHÅG:  Att förutsättningen för att  kunna mäta temperatur med IR (beröringsfritt) genom transparanta föremål som plast och glas, är att ytan du mäter på ligger i kontakt med livsmedlet. Om det finns ett ”luftgap” mellan plastytan och livsmedlet så blir resultatet att man endast mäter temperaturen på ytan, dvs. på plasten eller glaset …. inte temperaturen på själva livsmedlet som ligger nere i förpackningen. Denna effekt får man typiskt på t.ex. köttfärsförpackningar i butik eller på Cook and chill förpackningar.

Av | 2015-11-30T10:34:49+00:00 30, Nov, 2015|2. Coolguard - Kök, Kök, Tips & trix|

Om författaren:

Joachim Couchér har en bakgrund från IT-branschen som projektledare, systemutvecklare och produktägare. Han har arbetet med kommunikationslösningar och system för och loggning av data från slutet av 1990-talet. På ICU Scandinavia har han erfarenhet från 100-tals Boomerang & CoolGuard installationer på allt från IVT kliniker till restauranger.